Tuffare regler för bostadsrätter

Många saker kring bostadsrätter har varit oreglerade i Sverige. Men nu
samlas riksdagen för att klubba en rad reformer. Lagändringarna påverkar
miljontals svenskar, från köpare till bostadsrättsföreningar, mäklare
och byggare. Rapporterar SvD

Efter många års problem ska det nu bli tryggare att
både köpa och bo. Reglerna skärps för såväl nyproduktion som befintligt
bestånd i det lagförslag som alla partier nu står bakom inför en omröstning den 14 juni. Här berättar SvD, som i flera omgångar granskat bristerna i bostadslagstiftningen, vad den nya lagen betyder för dig.

 

I Sverige finns ett antal bostadsrättsföreningar där ekonomin kan se strålande ut, men där räntekänsligheten är mycket stor.
Den nya lagen tvingar föreningar att lyfta fram detta.

Att redovisa hur mycket avgiften ökar om räntan stiger blir ett nytt krav i årsredovisningens förvaltningsberättelse.

Därtill tvingar den nya lagen alla föreningar att lyfta fram även andra nyckeltal, som årsavgift, föreningsskuld, sparande och energikostnad per kvm bostadsrättsyta.

Det blir också krav på att årsredovisningen upplyser om föreningens möjlighet att finansiera sina framtida ekonomiska åtaganden om den går med förlust. Dessutom måste det finnas med kassaflödesanalys i årsredovisningen.

Att sälja en lägenhet där föreningen är hårt skuldsatt har varit i lättaste laget under många år med låga räntor. Den nya lagstiftningen kräver att även mäklarna blir mer transparenta. Ett nytt krav på objektsbeskrivningen är att redovisa bostadsrättens ”indirekta skuldsättning”. Det innebär att den som köper i en hårt skuldsatt förening där tillfälligt låga räntor döljer latenta avgiftshöjningar,ska få en tydlig bild av sin blivande andel av föreningens gemensamma skuld.SVD

https://www.svd.se/a/lVop6A/nya-regler-for-bostadsmarknaden-det-har-galler