Undvik fällorna vid lägenhetsköpet

Om du ska köpa en bostadsrätt bör du tänka på några saker innan du slår till, annars kan du hamna i en ekonomisk knipa.

För att undvika tråkiga överraskningar, som höjda avgifter till föreningen eller höga renoveringskostnader, är det några saker som är
viktiga att kontrollera innan du köper en bostadsrätt.

Igentäppta avloppsstammar, fallfärdiga tak eller gammalmodiga elsystem är inget som framkommer vid en normal lägenhetsbesiktning. Däremot är det enkelt att ta föreningens material till hjälp för att undersöka huset och undvika dyra renoveringar, enligt Sveriges Bostadsrätts Centrum (SBC).

– Det första man bör göra är att gå igenom årsredovisningen för att få en överblick över föreningens ekonomi. Är föreningens ekonomi stabil, har föreningen stora lån? Annars väntar troligen en avgiftshöjning och det kan, tillsammans med en stigande ränta, bli kännbart, säger Ulrika Blomqvist, chefsjurist och expert på bostadsrätter hos SBC.

Är föreningen högt belånad är den också känsligare för räntehöjningar vilket också påverkar avgiften, tillägger hon.

Det framgår ofta av förvaltningsberättelsen, som är en del av årsredovisningen, vilka större åtgärder som föreningen har genomfört eller planerar att genomföra.

Här finns information om planerade underhållsarbeten. Bland kostsamma renoveringar nämns stambyte, takomläggning och ommålning av fasaden.

Det man ska kontrollera är om renoveringarna är genomförda, alternativt om föreningen har avsatt kapital i fonder för att klara dem ekonomiskt.

– Vid lägenhetsköp ligger fokus ofta på själva lägenheten vilket är naturligt. Men bostaden är för de flesta den största investering man gör och därför är det viktigt att vara noggrann vid besiktningen av lägenheten men även granska materialet från föreningen. Framförallt när det handlar om äldre hus, säger Ulrika Blomqvist.

Micke Larsson/TT

5 tumregler

5 tumregler att kontrollera innan lägenhetsköpet:

1) Är föreningens ekonomi stabil? Kolla årsredovisningen.

2) Är det renoveringar på gång? Finns medel avsatta för kommande renoveringar? Kontrollera årsredovisningen, prata med styrelsen.

3) Begär ett utdrag ur lägenhetsförteckningen av säljaren så att du kan se om bostadsrätten är pantsatt.

4) Kontrollera föreningens lånebild. En hög andel lån gör föreningen känslig för räntehöjningar, det påverkar avgiften. Kontrollera i
årsredovisningen

5) Ansvaret för den enskilde medlemmen varierar mellan föreningar. Till exempel kan den boende själv vara skyldig att betala för att dra om elen i lägenheten. Kontrollera detta i föreningens stadgar.

Källa: SBC